Οι Αργιθεάτες γιόρτασαν τα 60 χρόνια του συλλόγου τους
Σε ένα κατάμεστο γήπεδο μπάσκετ στο πάρκο Γουδή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Συλλόγου Αργιθεατών Θεσσαλών «Η ΕΣΤΙΑ», για την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του.
Οι Αργιθεάτες και οι φίλοι της Αργιθέας είχαν την ευκαιρία συναντηθούν και να γλεντήσουν κάτω από τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας αποτελούμενης από τους Νίκο Φιλιππίδη στο κλαρίνο, Γιώτα Γρίβα και Λάμπρο Κουσιωρή στο τραγούδι, Γιώργο Βασιλακάκο στο βιολί, Κώστα Φιλιππίδη στο λαούτο και Γιώργο Κόνιαρη στα κρουστά, που αποζημίωσε με το παραπάνω τους φίλους της δημοτικής μουσικής.
Έναυσμα για το χορό έδωσε το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου που έκανε την πρώτη εμφάνισή του το οποίο και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Υπεύθυνη του χορευτικού η Γλυκερία Κάμπα και χοροδιδάσκαλος η Αγγελική Καραγεώργου.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου και Αντιδήμαρχος Ζωγράφου Ανδρέας Στεργίου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Καραγεώργος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική δράση του συλλόγου.
Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλοι της Αργιθέας
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΘ σας καλωσορίζω στην αποψινή επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του. Πρόκειται για την πρώτη και πανηγυρική από μια σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζουμε για την επόμενη περίοδο.
Αγαπητοί φίλοι
Συγκρίνοντας την εποχή της ίδρυσης του ΣΑΘ με την τωρινή, βρίσκουμε ομοιότητες και διαφορές. Το κοινό που έχουν είναι η βαθιά οικονομική κρίση, τότε και σήμερα. Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα η πατρίδα μας βρισκόταν από πόλεμο σε κρίση και από κρίση σε πόλεμο, με αποκορύφωμα τον αντιφασιστικό πόλεμο του 40 και το αποτελειωτικό κτύπημα του εμφυλίου.
Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσω μιας ακόμη κρίσης. Οικονομικής και κοινωνικής, μετά από μια σχετικά μεγάλη περίοδο οικονομικής ανόδου και ευμάρειας. Κοινός παρονομαστής των δύο περιόδων η ανέχεια, η ανεργία, η πείνα. Τότε η τάση ήταν η μετανάστευση απ΄ τα χωριά μας για τις πόλεις και το εξωτερικό, ενώ τώρα αλλάζει. Πρώτος προορισμός φεύγοντας από τις πόλεις είναι τα χωριά μας.
…
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ωρίμασε η ιδέα της ίδρυσης του συλλόγου μας, πρόταση που τελικά υλοποιήθηκε το 1953. Τότε που κανένα μέλος από το σημερινό ΔΣ δεν είχε γεννηθεί.
Οι σκοποί της ίδρυσης που τέθηκαν τότε ήταν και είναι ο οδηγός του ΣΑΘ σ΄ όλα αυτά τα 60 χρόνια της δράσης του. Όλα τα ΔΣ ακολούθησαν άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη επιτυχία, με λάθη και παραλείψεις, με πάθη και αδυναμίες.
Αυτά που μας έθεσαν οι ιδρυτές του Συλλόγου μας τα βρίσκουμε ακόμα μπροστά μας. Να τι λέγαν τότε οι 4 πρώτοι παράγραφοι του άρθρου 2 του καταστατικού, που αναφέρεται στου σκοπούς του συλλόγου:
1. Σκοπός αποκλειστικώς του ΣΑΘ είναι η διά παντός νομίμου μέσου υποβοήθηση των κοινοτικών αρχών της Αργιθέας δια την επιτέλεσιν έργων κοινής ωφελείας, προόδου και εκπολιτισμού.
2. Η μελέτη των ζωτικών τοπικών προβλημάτων και η προσπάθεια επιλύσεων αυτών διά καταλλήλων ενεργειών και υποδείξεων.
3. Η φροντίς δια την αξιολογικών ανάπτυξιν των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής και των αρχαιολογικών μνημείων.
4. Η προστασία και παροχή διευκολύνσεων εις τους εν Αθήναις αφικνούμενους συνδημότες μας, διά την επίλυσιν προσωπικών των ζητημάτων. Εισαγωγή στα Νοσοκομεία κλπ. Αυτό το κλπ. υπονοεί στέγη και εργασία.
Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με τα δρώμενα στην Αργιθέα σήμερα ας διαφωνήσει. Όποιος δεν βλέπει τα προβλήματα της κοινής πατρίδας και των μόνιμων κατοίκων ας αδιαφορήσει.
Αγαπητοί συμπατριώτες
…
Σε επίπεδο παρεμβάσεων, πολιτικών και πολιτιστικών, ο ΣΑΘ δεν υστέρησε ποτέ και πουθενά. Σε κάθε μεγάλο πρόβλημα ήταν παρόν. Με πρωτοβουλία του ξεκίνησαν τα Παναργιθεάτικα συνέδρια σε συνεργασία με τους αδελφούς συλλόγους Αργιθεατών ανά την Ελλάδα, ενώ ήταν ο πρώτος σύλλογος που καλοδέχτηκε και ενέταξε στο Αργιθεάτικο κίνημα κάθε τοπικό σύλλογο χωριού που δημιουργήθηκε από το 77 και μετά. Αυτή η συνοδοιπορία εκφράζεται και σήμερα μέσα από τις κοινές δράσης και εκδηλώσεις.
Όλοι μαζί οι σύλλογοι οργάνωσαν με επιτυχία τα 13 μέχρι τώρα παναργιθεάτικα συνέδρια και προχωράμε για το 14ο.
Ο ΣΑΘ ήταν, επίσης, από τους πρωτεργάτες για τη σύσταση της Παναργιθεάτικης Συντονιστικής Επιτροπής το 1986 και στην επαναδραστηριοποίησή της το 2007.
Μέσα απ΄ τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις αυτών των συνεδρίων φτάσαμε το 2006 στην εκπόνηση της πιλοτικής μελέτης για την ανάπτυξη της Αργιθέας που μετέπειτα έγινε και νομοσχέδιο του κράτους, το μοναδικό για τον τόπο μας.
Αξίζει να τονίσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του συλλόγου μας, μέσα από την ΠΣΕ, στην διεκδίκηση και κατάκτηση του ενιαίου Δήμου Αργιθέας με τον Καλλικράτη. Δράση που πρόβαλλε την δύναμη που αποκτάμε ενωμένοι οι Αργιθεάτες.
Για μια εικοσαετία ο Αργιθεάτικος Αγώνας, η εφημερίδα του συλλόγου, ενημέρωνε του συμπατριώτες μας και αναδείκνυε τα προβλήματα της περιοχής μας σε Καρδίτσα και Αθήνα. Ταυτόχρονα αποτέλεσε το εκκολαπτήριο μιας μεγάλης ομάδας νέων ανθρώπων που στη συνέχεια ανέλαβαν και προώθησαν τον τοπικό τύπο των χωριών τους.
Σήμερα δηλώνουμε παρόν στα μεγάλα προβλήματα της Αργιθέας, είμαστε έτοιμοι και με διάθεση να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί.
Θα ΄ταν μεγάλη παράλειψη από μέρους μας, να μην αναφέρω ένα ακόμη πεδίο δράσης μας, το πολιτιστικό, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 70 και τις αρχές του 80 είχαμε κάνει γνωστή την Αργιθέα στο Πανελλήνιο για δυο πράγματα. Τον μόνιμο αποκλεισμό της από τα χιόνια το χειμώνα και το χορό της, τον «κλειστό» Αργιθέας.
Το χορευτικό της εποχής του 80 τον δίδαξε σε όλη την Ελλάδα. Τη σκυτάλη πήραν τα χορευτικά των άλλων αδερφών συλλόγων, καθώς και το σημερινό χορευτικό του συλλόγου που συνεχίζει την παράδοση.
Η συνεργασία του συλλόγου με τον Σίμωνα Καρά, τη Δώρα Στράτου αλλά και με τον μεγάλο Στέργιο Βλαχογιάννη και άλλους συμπατριώτες μας καλλιτέχνες απέδωσε. Ακολούθησε η έκδοση των 4 κασετών και των 3 CD με τα τραγούδια μας.
Τα ημερολόγια που εκδίδαμε για χρόνια αποτελούν σήμερα συλλεκτικό υλικό και παρακαταθήκη για κάθε Αργιθεάτικη οικογένεια. Όπως και τα δυο βιβλία που εξέδωσε ο σύλλογος, το «Όσα και αν περπάτησα» του Δημ. Καλτσούλα, που αποτελεί καταγραφή των τραγουδιών της περιοχής μας και «Η Αργιθεάτικη διάλεκτος» του Ξενοφώντα Στεργίου, με την πρώτη καταγραφή της ντοπιολαλιάς μας.
Ήδη προγραμματίζουμε την έκδοση δύο ακόμη βιβλίων. Μια ανθολογία Αργιθεατών Συγγραφέων και ένα δεύτερο, στο οποίο θα γίνει προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του συλλόγου. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας τα παρουσιάσουμε.
Με την τροποποίηση του καταστατικού στην οποία προχωράμε ώστε να περιληφθούν οι σύγχρονες απαιτήσεις του συλλόγου, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο αγκάλιασμα της νεολαίας. Των παιδιών μας που γεννήθηκαν στην Αθήνα ώστε να τους μεταδώσουμε την αγάπη μας για την Αργιθέα.
Αγαπητοί φίλοι, συμπατριώτες
Η Αργιθέα πατρίδα είναι ωραία όταν την επισκεπτόμαστε, με τα βουνά της, τα ποτάμια, τα δάση, τα μοναστήρια και τόσα άλλα. Ίσως να τα βρούμε και αλλού αλλά αυτά είναι τα δικά μας και διαμόρφωσαν το ιδιαίτερο στοιχείο της περιοχής μας τους Αργιθεάτες ανθρώπους. Με τα ελαττώματά τους και με τα προτερήματά τους, με τη φτώχεια τους και τον πλούτο της φιλοξενίας τους, με την κατήφεια τους και το χορό τους, με τη λύπη τους και το ξεφάντωμά τους. Είναι αυτοί που διαμόρφωσαν τα ήθη και έθιμά μας, τα τραγούδια και τους χορούς μας. Είναι οι συμπατριώτες μας, είμαστε εμείς όπου και αν ζούμε.
Αυτό το δέσιμό μας, η νοσταλγία μας για την ιδιαίτερη πατρίδα είναι και θα είναι η μεγάλη μας δύναμη.
Η Αργιθέα μας κυνηγάει παντού.
Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας, σας εύχομαι καλή διασκέδαση.
Στο χώρο είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες τοπίων της Αργιθέας, Μνημείων, Αργιθεάτικης φορεσιάς και τα ψηφίσματα των προηγούμενων παναργιθεάτικων συνεδρίων.
Παρόντες και δύο από τους πρώην προέδρους του συλλόγου, ο Βλάσης Καϊμακάμης και ο Θεοδόσης Μακρυγιάννης. Μαζί τους και όλοι οι πρόεδροι των συλλόγων των χωριών της Αργιθέας που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.
Από το Δήμο Αργιθέας παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Χρήστος Καναβός, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Καρανίκας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάμπρος Τσιβόλας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ξενοφών Κουτής και Δημήτρης Παπακώστας.
Τίμησε με την παρουσία του ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης, οι αντιδήμαρχοι Ζωγράφου Παπαγιαννόπουλος Σούλης και Καλογιαννάκης Μιχάλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ζωγράφου Γρίβας Γιώργος, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου Κόλλιας Θοδωρής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου Φουρλής Κώστας, ο πρόεδρος της "Πανθεσσαλικής Στέγης" Στέφανος Κούτρας, ο πρόεδρος των απανταχού Καρδιτσιωτών Κώστας Κουσαής, ο πρόεδρος των Αηδονοχωριτών Γιώργος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος των Καρδιτσιωτών Αττικής Λάζαρος Καραούλης, ο πρόεδρος των απανταχού Πετριλιωτών με έδρα το Σχηματάρι Πέτρος Κίσσας, ο πρόεδρος της αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστος Καπερώνης, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΜ Βασίλης Καψουράχης ο αντιπρόεδρος των Οξυωτών Θεοφάνης Γκαραβέλας μαζί με τον Ταμία Κώστα Μπλέτσα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καππά Θανάσης Γιωτάκης.
Στην εκδήλωση επίσης παρέστη ο Βουλευτής Σπύρος Ταλιαδούρος καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την πανηγυρική εκδήλωση για τα εξηντάχρονα του συλλόγου καθώς και όλους αυτούς που βοήθησαν στην οργάνωσή της. Ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ζωγράφου Κώστα Καλλίρη για την παραχώρηση του χώρου και την τεχνική βοήθεια για τη διαμόρφωσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου