Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα πέτρινα από τα 13 γεφύρια της Αργιθέας βρίσκονται πάνω στον οδικό άξονα Καρδίτσας - Άρτας.


 Γέφυρα Θερινού: Μετά το δ. δ. Αργιθέας, σε απόσταση 32 χλμ. από το Μουζάκι συναντάμε τη γέφυρα Θερινού (12ος - 13ος αι.). Βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Μεσοβούνι, μετά τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Ελληνικά», δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ. Μηνά. Γεφυρώνει το ποτάμι που έρχεται από το Θερινό στη σμίξη με τον «Αργιθεάτη» και είναι εύκολα προσβάσιμο.
• Γέφυρα Τριζόλου: (Eίναι ορατή από το δρόμο προς Άρτα, 2 χλμ. περίπου μετά την Αγορασιά). Είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας και σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 13ο αι. Έχει ελεύθερο άνοιγμα τόξου 32 μ. και ύψος 16 μ. περίπου. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι και είναι αρκετά δύσκολη.
• Γέφυρα Πετρωτού: Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς Άρτα, δίπλα από τη μεταλλική γέφυρα στον Κουμπουριανίτη συναντάμε τη γέφυρα Πετρωτού (13ος - 14ος αι.). Στα 4 χλμ. στο δρόμο προς την Άρτα βρίσκουμε το φράγμα της Συκιάς και βλέπουμε τα απομεινάρια της γέφυρας του Κοράκου και της Κουτσοκαμάρας.
• Άλλα αξιόλογα πέτρινα γεφύρια στην περιοχή της Αργιθέας είναι η γέφυρα Μεζίλου (Δροσάτο), το Στεφανιώτικο γεφύρι στη θέση Ραγάζια κοντά στην Ι.Μ. Σπηλιάς, η γέφυρα στο Αρδάνοβο στον Αχελώο (1910) στο Καταφύλλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου