Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Δημήτρης Παπακώστας: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Για «Νέο αποκεντρωτικό - Κοινοτικό μοντέλο» - Με Αυτονομία - Τοπική Δημοκρατία - Ανακατανομή Πόρων

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ και
μετά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης
__________
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
 Για «Νέο αποκεντρωτικό – Κοινοτικό μοντέλο»
- Με Αυτονομία–Τοπική Δημοκρατία–Ανακατανομή Πόρων
______________
            Η Οικονομική ανασφάλεια και η Πολιτική αβεβαιότητα (σε κεντρικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο) απαιτεί Αυτοδιοικητική αποτελεσματικότητα.
            Οι πολίτες, όσο το Κράτος αποδυναμώνεται, στρέφονται, δικαιωματικά προς την Αυτοδιοίκηση (Κοινότητα – Δήμο – Περιφέρεια (Νομό). Η «Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω».
            Ιδίως στις ορεινές περιοχές – αλλά και τα άγονα Νησιά – η απουσία του επίσημου κράτους είναι λίαν αισθητή.
-         Χωρίς Γιατρούς (το 80% των Ιατρείων, κενά) – Τα Νοσοκομεία στα 70-100 ΧΛΜ…
-         Με ολιγάριθμο Προσωπικό (οι Δημοτικοί Υπάλληλοι Εκτελούν κυρίως «Κρατικά Καθήκοντα» Ληξίαρχοι – ανταποκριτές ΟΓΑ) και σε δυσμενείς συνθήκες (μία ώρα εργασίας μετράει για 2 ώρες… - Στις Μετατάξεις, ουδείς προτίμησε το Δήμο μας).
-         Τα δίκτυα ΔΕΗ, Πεπαλαιωμένα, Χρήζουν αναβάθμισης. Οδικό δίκτυο προβληματικό (Χωματόδρομοι – Δημ. Ενότητες χωρίς Άσφαλτο).
-         INTERNET αργό – ψηφιακή απομόνωση.
-         Χωρίς Αστυνομικά Τμήματα και Ασφάλεια.
-         Χωρίς Τραπεζικά Καταστήματα – ούτε ΕΡΤ – TV – εκτός κάλυψης DIGEA.
-         Οι μόνες Υπηρεσίες Δημ. Τομέα, που αποδίδουν είναι η ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ (ΕΛΤΑ), χάρι στα ιδιωτικά πρακτορεία και τα (5) ΣΧΟΛΕΙΑ, όπου οι καλοί μας δάσκαλοι μορφώνουν τα παιδιά μας.
*-*-*
Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Ν.3852/10) αποδείχθηκε «Συγκεντρωτικός». Με μεγάλα δομικά προβλήματα, αγκυλώσεις και σημάδια πρόωρης γήρανσης.
            Με τον «ισχύοντα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», χωρίς ειδικό πλαίσιο τύπου Ε.Π.Τ.Α. – ΘΗΣΕΑ, και το ισχύον εκλογικό σύστημα, η γνήσια αυτοδιοίκηση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ (Ν.2539/97) «δολοφονήθηκε και πάλι». Οι Αιρετοί, από το 2011, απαξιώθηκαν και η Αυτοδιοίκηση καπελώθηκε, με αντισυνταγματικές παρεμβάσεις από το «Κεντρικό Κράτος» χωρίς δυστυχώς σοβαρή αντίδραση από τα όργανα (ΠΕΔ – ΚΕΔΕ – Περίοδο 2012-2014). Οι νέες Διοικήσεις ΠΕΔ – ΚΕΔΕ έχουν κινητοποιηθεί και προβάλλουν τα δίκαια – στοιχειώδη – Αιτήματα μας (Δηλώσεις Προέδρου ΚΕΔΕ – Δ.Σ. ΚΕΔΕ και Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας – Προσυνέδριο ΚΕΔΕ – Βόλος).
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ:
1.     Ενίσχυση όλων των Δήμων – ιδίως ορεινών – δυσπρόσιτων – απόμακρων – με προσωπικό και Υπηρεσίες (οικονομική – κοινωνική). Έχουμε τονίσει [βλ. www.patrida.info θέσεις μας «Συμβολή στο Διάλογο της ΚΕΔΕ» ενόψει του Συνεδρίου ΔΗΜΩΝ (Μάιο 2015)] ότι: Δήμος Χωρίς Οικονομική – Ταμιακή και Κοινωνική Υπηρεσία είναι «Μελίσσι Χωρίς Κυψέλη…».
2.     ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Τα τακτικά έσοδα (ΚΑΠ) έχουν μειωθεί άνω του 60% (σε σχέση με 2010 – Καποδιστριακοί Δήμοι). Οι επάλληλοι έλεγχοι – δήθεν διαφάνειας, στην ουσία «σκοπιμότητας» - λόγω μη εξειδικευμένου προσωπικού, απορρύθμισαν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα των Δήμων.
3.     Η «Τοπική Δημοκρατία», απαξιώθηκε. Δεν καλύπτεται ούτε ένα μέρος των εξόδων κίνησης και Συμμετοχής, της Αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Τα «ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ» δεν είναι «Βουλή των Λόρδων» και μόνο για έχοντες και πλούσιους.
- Οι Περιφ. Σύμβουλοι λαμβάνουν – και καλώς – «έξοδα».
- Οι Βουλευτές επίσης (και καλώς).
- Οι Πρόεδροι Κοινοτήτων επίσης και πολύ καλώς.
Για τα Δ.Σ. των 325 Δήμων γιατί αυτή η άνιση μεταχείριση; Η ΚΕΔΕ, πρέπει, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να επιβάλλει προς τη νέα Κυβέρνηση την Δικαίωση. Δεν μιλάμε για αποδοχές… αλλά για «μέρος δαπανών»…!
Α. Κάλυψη εξόδων κίνησης για όλους τους Συμβούλους (ιδίως ορεινών – απόμακρων Δήμων).
Β. Εξίσωση όλων των αντιδημαρχιών (όχι «έμμισθοι» και «άμισθοι»). ΙΣΟΤΙΜΙΑ θεσμών – Αιρετών. Πιστή εφαρμογή του Νόμου για ορισμό Αντιδημάρχου σε κάθε πρώην Καποδιστριακό Δήμο (Δημ. Ενότητα). Τροποποίηση εκλογ. συστήματος – Αναλογική εφαρμογή αρθρ. 113 (Άμεση Εκλογή Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. – Το ίδιο και για Αντιδημάρχους Δημ. Ενοτήτων (Καποδιστριακών). Η αποκεντρωτική – συμμετοχική λογική πρέπει να επικρατήσει για να λειτουργήσουμε. Η βάση της σύγχρονης Τ.Α. είναι οι Κοινότητες και οι «Καποδιστριακές Ενότητες».
Γ. Έξοδα Κίνησης – Παράστασης σε όλους τους Προέδρους Δ.Σ. (είτε είναι ιδιωτικού είτε δημοσίου, εργαζόμενοι). Επίσης και στους Προέδρους των Δημοτ. Επιχειρήσεων (ιδίως Κοινωφελών).
Δ. ΠΑΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ – Απλοποίηση γραφειοκρατίας για τους Κοινοτάρχες (1000€/χρόνο για επείγουσες εργασίες – έκτακτης ανάγκης), χωρίς τη «θηλιά» το Καταλογισμού…
Ε. Ρύθμιση ώστε ο Δήμαρχος ή ο Τοπικός Αντιδήμαρχος να μπορεί να δαπανά για θέματα δημόσιας Υγείας, φροντίδας ευπαθών ατόμων (δηλ. μετακίνηση γιατρών, καύσιμα – όχημα – εξοπλισμό Ιατρείων – ποσό έως ένα όριο, απευθείας).
ΣΤ. Ανακατανομή υπαρχόντων πόρων υπέρ Αδύναμων Δήμων. Μία «Εξισωτική Ενίσχυση» σε ορεινούς, ως αντιστάθμισμα για τις δύσκολες συνθήκες (συν 25%). Η ΕΛΛΑΔΑ είναι δεύτερη χώρα σε Ορεινότητα (μετά την ΑΥΣΤΡΙΑ) και πρώτη σε «Νησιωτικότητα» στην Ε.Ε. Βάσει άρθρου 101 §4 Συντάγματος – Ε.Χ.Τ.Α. και Ευρωπ. Συνθήκες – Νέο Πρόγραμμα Υπέρ Δήμων από ΕΣΠΑ (ΘΗΣΕΑΣ 2). Η Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή είναι Ευρωπαϊκή Επιταγή και Δικαίωμά μας.
Ζ. Ως «Πληθυσμιακό Κριτήριο» να λαμβάνεται – Επιτέλους – υπόψη – σταθερά ο «Πραγματικός – DE FACTO – Πληθυσμός» της Γενικής Απογραφής 2011 (βάσει Υπ’ αρ. 2891/15-3-2013 ΕΛΣΤΑΤ – ΦΕΚ Β΄ 630 και σε συνδυασμό με Ν.3852/10 αρ. 283§12).
Η. Σύσταση «Κοινωνικών Δημοτικών Δομών Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Κ.Δ.Δ.Α.Β.) υπέρ ανασφάλιστων – άπορων (ακραία Φτώχεια) Δημοτών. Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και εχεμύθεια. Με επέκταση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» ιδίως στους ορεινούς – απόμακρους Δήμους (Η Αργιθέα είναι η πιο φτωχή περιοχή της Χώρας και ίσως της Ευρωζώνης – αδικήθηκε με την μη υπαγωγή στο «Πιλοτικό Πρόγραμμα» (Ν.4093/12 και ΚΥΑ 39892/ΓΔ12).
- Ίδρυση «Κοινων. Παντοπωλείων» (Ν.4071/2012) (τρόφιμα – είδη Υγιεινής – Ρούχα).
- Σύμπραξη με Περιφ. Θεσσαλίας [Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας – Καταπολέμηση «Ακραίας Φτώχειας»] και το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
**********************
            Ενόψει του Συνεδρίου ΚΕΔΕ (Μάιο 2015) προτείνουμε στην ΠΕΔ Θεσσαλίας μία «ΗΜΕΡΙΔΑ» στην πόλη της ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ για τα οξύτατα και επείγοντα ζητήματα (Θεσμικά – οικονομικά) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.
ΟΛΟΙ κρινόμαστε από τα αποτελέσματα!
            Η Χώρα θα ξανασταθεί όρθια πάλι από τα Ορεινά, την Ύπαιθρο, την Περιφέρεια. Στυλοβάτες επί χρόνια ήταν:
1)    Η Κοινότητα (Πρόεδρος)
2)    Το Κράτος Πρόνοιας (Ανταποκριτής ΟΓΑ) και
3)    Η Ενορία (Ιερέας – Ορθοδοξία).
******************
            Ο Ισχύων ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, λειτουργεί ως «Χειροπέδα και Χαλκάς» για τις νέες Δημ. Αρχές, που Χωρίς ειδικευμένο προσωπικό και ελευθερία κινήσεων, αγωνίζονται μαζί με τους Υπαλλήλους και τους Αιρετούς, μέσα σε ένα «κοινωνικό – δημοσιονομικό – ελεγχτικό κομφούζιο», να περισώσουν τα Βασικά ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Δικαιώματα των Δημοτών.
            Η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της «ΟΡΕΙΝΗΣ Επιτροπής» και ο Υπουργός ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ έχουν πλέον τον λόγο!
            ΤΩΡΑ! Αλλαγές με Διάλογο, Τόλμη και σύνεση εντός της δημοσιονομικής – δημογραφικής – πολιτικής και εδαφικής πραγματικότητας…


Δ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου